Siirry sisältöön

Kulutusjuhlasta

syyskuu 21, 2012

(Internetix: Globaalipukki 13.12.2005)

Joulu on aikaa, jollloin materia ja henki käyvät kamppailua ihmisten mielissä. Perusasetelmassa hyvä henki valkoiset siivet lepattaen laulaa ylistystä lähimmäisenrakkaudelle ja paha materia hiilihankoa heiluttaen ostattaa plasmatelevisioita markettien valosaasteessa.

Tehdäänpä käännösharjoitus. Jospa hyvää joulussa olisikin materia ja sen kautta saavutettava yhteys iäisyyteen ja ihmisen perusolemukseen kuttuuriolentona? Ajatellaanpa ihmistä otuksena, joka osaa muuttaa ajatuksensa johonkin siirrettävään muotoon – niin kuin tavaraksi tai riimeiksi tai säveliksi.

Joulu on jälkien jättämistä ja kömpelöä yritystä osoittaa, että lahjan antaja haluaa antaa jäljen jostakin jota ei osaa sanoilla ilmaista. Esimerkiksi isä saattaa lahjaa antaessaan välittää tällaisen Joulun sanoman: ”Rakas lapsi, ole huoleti, olemme osa suurta ihmiskuntaa ja meillä on hyviä aikomuksia keskenämme. Vaihdamme tavaroita ja tarinoita keskenämme ja minä olen osa tuota vaihtoa. Sinustakin, lapseni, tulee osa tätä ylivertaista vaihdannan osaavaa lajia, joka hallitsee kaikkia muita eläimiä, kasveja, maata ja ilmaa. Siitä todistuksena jouluaattona Joulupukki tulee luoksesi, niin kuin hän tulee kaikkien muidenkin lasten luokse ja antaa sinulle lahjan. Lahja on merkki siitä, että olet osa suurta ihmisyyttä. Olet maapallon haltija”.

Materiaan ja maan aineksista teknologioiden avulla luotujen viestien maailmaan suhtaudumme pölkkypäisesti. Materian henki jää pohtimatta, kun erottelemme marketin ja kirkon, hengen ja materian toisistaan niin suoraviivaisesti. Tarvittaisiin markettien ja materian teologiaa ja ostamisen vapautusoppi.

Joulun ykköstavara on tänä vuonna litteä televisio. Ei mitenkään kehno valinta. TV on ehkä joulu- ja maailmanrauhan kannalta tärkein väline. Mikään tuskin yhdistää ihmisiä yhtä paljon kuin kuva. Kuvat toisista ihmisistä. Suurin tarina on, että me olemme olemassa ylivertaisena lajina, ja olemme täyttäneet maan. Me ihmiset olemme onnistuneet perustehtävässämme ja jouluna näkyy oma osuutemme Suuressa tarinassa: olla olemassa ja kokea, että muutkin ovat.

Miksi omin käsin neulottu villasukka ei kelpaa rauhan viestiksi tai taidekäsityöläisen taitavasti tehty ja kaunis pikari ei liitä saajaansa ihmiskuntaan? Siksi, että emme osaa esineellistää. Olemme niin kehittymättömiä matrialismissa ja henkisyydessä naiiveja, että olemme hukanneet yhteyden kulttuurin perustaan: aineen ja hengen yhteyteen. Tavaroiden tekeminen ei enää puhuttele, koska tekemisen tarinaa ei ole. Käden työllä ja ympäröivällä materialla ei ole yhteyttä – eikä niistä synny minkäänlaista ymmärrystä siitä, että lapanenkin kertoo ihmisyydestä ja sen perusvoimasta; luonnon hallinnasta.

Tekeminen on etääntynyt niin kauaksi esineiden tuottamisesta, että niiden välillä ei ole enää mitään tunteisiin vetoavaa tai maailmaa avartavaa rakennetta. Tekeminen liittyy enää omaan itseen ja ruumiin perustoimintoihin: katselemiseen, kuuntelemiseen, syömiseen, juomiseen, ulostamiseen ja seksiin.

Globaalisuus potuttaa meitä vain siksi, että huonolla tuurilla se saattaa viedä työpaikan – jotenkin. Mutta oikeasti se viehättää, koska saamme enemmän todisteita olemassaolostamme ja mainioita vehkeitä, joilla voimme katsella itseämme turvallisin mielin tietoisena siitä, että samaa kuvaa katselevat miljardit ihmiset kaikkialla maailmassa. Toki kaikki eivät näe, mutta uskomme kyllä, että joskus vielä kaikilla on sama kuva.  Sitten me olemme lähempänä lähimmäistä kuin koskaan. Äärimmilleen henkistettyjä olentoja. Olemme kaikki yhtä ja samaa – ja onnesta ymmyrkäisiä?

Mainokset
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: