Siirry sisältöön

Sisältö vai muoto?

syyskuu 21, 2012

(Internetix: Sisältöä elämään 15.3.2006)

Elämältä haetaan sisältöä ja asia, mikä pitää jälkiälykkäässä yhteiskunnassa käytävissä keskusteluissa muistaa sanoa ensimmäiseksi on, että kaiken lähtökohta on sisältö. On tiedettävä mitä, ennen kuin voi tietää miten. Pahin asema, mihin aikaansa seuraava ihminen ja työelämän edustaja voi joutua, on asettua siihen nurkkaan, missä mennään tekniikan ehdoilla. Silloin näet kuljetaan perse edellä puuhun ja se on huono homma. Edes apinat eivät tee niin.

Olen eri mieltä.

Mielestäni ne, jotka väittävät, että sisältö on ensin ja sitten vasta väline, kun jotakin uutta yritetään tavoitella, ovat väärässä. Voidakseen kertoa jotakin tai tehdäkseen jotakin ennen näkemätöntä tai kokematonta, ei tarvitse tietää sisällöstä yhtään mitään. Väline voi aivan hyvin olla erinomainen lähtökohta uusille ja uljaille retkille. Väline voi mainiosti johdattaa näkemään maailmasta jotakin olennaista, kiinnostavaa, uutta ja avartavaa. Ei ole olemassa sellaista luonnonlakia, että olisi kuljettava uutta kohti jossakin järjestyksessä. Päinvastoin, jos lopputulos on selvillä ensiksi, ovat kemut aika tylsät.

Sen sijaan, jos käytettävissä on väline, vaikkapa uusi polkupyörä, sekä aikaa, voi tuloksena olla ennenkokematon ja jännittävä retki paikkoihin, joihin ei autolla koskaan joutunut ja kävellessä ei viitsinyt mennä. Kemut ovat menetelmä (väline), joilla saatetaan ihmisä yhteen ja nautitaan laillisia huumeita (väline), kuunnellaan musiikkia (väline), jotta ihmiset tekisivät jotakin, joka on yllättävää (siis ei suunniteltua ja etukäteen tiedettyä).

Joka tapauksessa minä uskon, että luovassa prosessissa voidaan kuitenkin edetä väline–sisältö -järjestyksessä. Sen kertoo meille Raamattu.

Ensiksihän Jumala loi puitteet, maan, taivaan kaaren, vedet ja eläimet; ihan lopuksi ihmisen maan tomusta. Sisältö tässä prosessissa syntyi nähdäkseni vasta siinä yhdistelmässä kun Jumala asetti luomaansa ympäristöön muutamia hahmoja, jotka ryhtyivät aiheuttamaan kerrottavaksi asti riittävän kiinostavia tapahtumien kulkuja. Yksi oli mies, toinen oli nainen ja kolmas käärme. Jo alkoi syntyä sisältöjä, mutta ensiksi kyllä tehtiin välineet.

Mainokset
Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: