Siirry sisältöön

Investoiminen on valintoja

syyskuu 28, 2012

Ihmisten toimeliaisuuden ja kekseliäisyyden tuloksena saadaan ruokaa pöytään, katto pään päälle, lämmintä riittävästi ja illaksi hyviä jutunaiheita. Näiden perustarpeiden lisäksi joskus jää virtaa ylikin ja silloin tehdään jotakin sellaista pitempikestoista, jonka vaikutukset näkyvät vasta vuosien kuluttua. Investoidaan.

Ilman investoimista ja näkemystä siitä, millainen tulevaisuus on, ei tapahdu kehitystä. Siksi on investoitava silloinkin, kun ei mene niin hyvin.

Jälkikäteen investointeja on helppo kummastella. Miksi ihmeessä Graanille menee vitostien ali junatunneli? Miksi ihmeessä parhaalla Saimaan rannalla sijaitsee jätevedenpuhdistamo? Miksi voimalinjat hipovat Kenkäveron komean rantakahvilan pöytiä?

Jokunen aika sitten Savilahti oli ensisijaisesti kulkuväylä, joka palveli teollisuutta ja tavarankuljetusta. Sen rannalle investoitiin teollisuuteen ja investoinnit tuottivat työtä ja toimeentuloa. Tavara kulki vettä ja raiteita pitkin.

Nyt Saimaan ranta on arvokas asumisen ja vapaa-ajanvieton investointikohde. Rantojen arvo perustuu maisemaan ja puhtaaseen veteen. Liikkuminen tapahtuu henkilöautolla. Ulkopaikkakuntalaiselle Mikkelin kuva syntyy Savilahden sillan ylityksen aikana. Investoinnit henkilöautoiluun ovat meidän aikamme suurinvestointeja, pyramideja.

Nekin investoinnit ovat joskus historiaa. Joskus, eikä ehkä kovin pitkänkään ajan kuluttua saattaa tuntua hassulta, että henkilöautoja varten investoitiin niin paljon. Ja että monet muut investoinnit tehtiin tietyllä tavalla vain siksi, että se sopi parhaiten henkilöautolle.

Henkilöautojen aika ei vielä ole ohi, mutta sekin aika sattaa tulla, jolloin henkilöautoon liittyvä elämänmuoto ei ole ensisijainen, eikä kaikkien mielestä edes kovin kiinnostava tapa elää. Koska investoinnit tehdään pitkän ajan kuluttua toteutuvaan maailmaan, on hyvä kuvitella erilaisia elämäntapoja. Esimerkiksi sellaista, jossa yhteiset kulttuuriset investoinnit ovat saavutettavissa kevyen liikenteen avulla tai julkisella liikenteellä.

Tämän vuoksi minusta olisi pohdittava sitä, voitaisiinko Kalevankankaan monitoimihallin sijaan investoida kaupunkikeskustan tapahtuma- ja liikuntapaikkoihin? Kalevankankaalle rakennettava liikuntahalli, jossa voitaisiin tarvittaessa pitää jokin suurtapahtuma, ja jonne ajetaan henkilöautolla, ei oikein kuulosta kovin innostavalta. (Tästä oli juttu Länsi-Savossa 28.9.) Mikä olisi hallin tuottama kansallinen lisäarvo verrattuna muihin samanlaisiin metsän ja paikoitusalueen ympäröiviin halleihin?

Minusta olisi tutkittava mieluummin sitä, miten Urheilupuistoa voitaisiin kehittää siten, että se paremmin palvelisi erilasia tapahtumia, matkailua ja liikuntaa. Voisiko Urheilupuistoon rakentaa myös uuden museon ja asuntoja?

Mainokset

From → Vaalijutut

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: