Siirry sisältöön

Nuoret kuriin!

lokakuu 7, 2012

Kuvan otti tyttäreni Alma.

Olin tekemässä vaalityötä torilla, kun kuulin jostakin sivulta puhetta nuorista. Tarvis saada nuoret kuriin. On kuulemma pelkkiä oikeuksia, mutta velvollisuuksia ei ollenkaan. Olen surkea nuorisokasvattaja,mutta poliittisen kampanjan aikana on syytä muodostaa hyvin perusteltuja kantoja kaikista mahdollisista asioista. Myös nuorisosta.

Minusta nuorilla menee yleensä ottaen kurjasti. Se näkyy muun muassa siinä, että nuorilla on paljon henkilökohtaisia ongelmia ja nuorisotyöttömyys on luvattoman korkealla. Minusta nuoriin kohdistuu kohtuuttoman suuria vaatimuksia suhteessa siihen, millaisia mahdollisuuksia heille annetaan. Näkymät ovat vähintäänkin synkät.

Nuorten vastuulle jää aikaisempien sukupolvien tekemien peruuttamattomien virheiden korjaaminen ja niissä eläminen. Edelliset sukupolvet ovat ymmärtämättömyyttään luoneet järjestelmän, joka perustuu luonnonvarojen häikäilemättömään hyödyntämiseen ja itsekkyyteen.

Nuoret saavat aina hieman vanhemman ja köyhemmän maapallon haltuunsa. Silti heiltä odotetaan uhrauksia sen hyväksi, että he huolehtisivat talouskasvulla hemmoteltujen suurten ikäluokkien hyvinvointipalveluista.  Ei ole lainkaan varmaa, että nykyiset ja tulevat nuoret saisivat aikanaan osakseen yhtä korkeatasoisia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Nuoret on kasvatettu kasvun ideologiaan. On itsestään selvää, että henkilöautot vaihdetaan muutaman vuoden välein suurempaan, asunnot toimivat nappia painamalla ja ulkomaanmatkat tehdään aina hieman kauemmaksi.  Tällainen meno ei voi jatkua kovin pitkään.  Silti nuorille tarjotaanvain yksi hyvän elämän malli – kasvavan kuluttamisen malli.

Nuoret joutuvat tekemään – joskus – sen mitä aikaisemmat,naiivit ja lapselliset sukupolvet eivät kyenneet: mukauttamaan elämäntapansa maapallon voimavaroihin. Siksi olisi kohtuullista, jos nuorten sijaan pantaisiin kuriin meidät vanhemmat ja naiivit aikaisemmat sukupolvet.
****

Muuten olen sitä mieltä, että Mikkelissä pitäisi olla käytössä koulupolku.  Se koulu ja se ryhmä, jossa lapsi koulutiensä aloittaa, pitäisi pysyä samana, vaikka vanhemmat paikkakunnalla muuttaisivatkin.  On väärää politiikkaa antaa postinumeron päättää, mikä on lapselle paras kouluvaihtoehto alakoulun jälkeen. Siirtyminen alakoulusta  yläkouluun aiheuttaa monille nuorille vaikeuksia. On harkittava yhtenäiskoulujen lisäämistä ja on huolehdittava siitä, että nuorilla on pitkäkestoisia, ala- ja yläkoulun rajan ylittäviä suhteita opettajiin, opinnonohjaajiin, kouluavustajiin, kouluissa työskenteleviin nuoriso-ohjaajiin tai kuraattoreihin.

Koulujen sisäisten ongelmien ratkaisemiseen pitää käyttää enemmän resursseja. Nuorten ongelmat eivät ole vain nuorten ja heidän vanhempiensa ongelmia. Myös koulut ja opettajat tarvitsevat ulkopuolista apua, kun ongelmista tulee vakavia. Sosiaalitoimen, nuorisotoimen, koulujen ja terveydenhuollon pitää saada tehdä yhteistyötä paljon paremmin. Reviirirajojen pitämien tulee kalliiksi.

Mainokset

From → Vaalijutut

2 kommenttia
  1. On outoa kun puhutaan talouskriisistä yms ja silti meno, siis kulutuksen kasvu, noin yleisesti ottaen on ihan entisellään. Tosiaankin se auto pitää säännöllisesti vaihtaa, ja Thaimaahan päästä. Rentoutumaan kun on niin kamalat paineet. Ja rahat ei riitä vanhusten vaippojen vaihtamiseen?

    Kyllä ne nuoret todellakin pitäisi saada kuriin.

Trackbacks & Pingbacks

  1. Mikkelin seudun vihreät | Pekka Uotila: Nuoret kuriin!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: