Siirry sisältöön

Oikeisiin töihin?

lokakuu 18, 2012

Projekteihin ja meihin projektityöntekijöihin suhtaudutaan usein alentuvasti ja vitsaillen. Projektityötä ei pidetä oikeana työnä ja projektiammattilaisia pilkataan projektitehtailijoiksi, jotka keksivät uusia projekteja vain työllistääkseen itsensä ja välttääkseen oikeiden töiden tekemistä.

Moni projekteissa työskentelevä siirtyisi varmasti mielellään sellaiseen työhön, jossa työn jatkuvuus on taattu vaikkapa viideksi tai kymmeneksi vuodeksi. Tällaisia töitä jotkut sanovat oikeiksi töiksi. Valitettavasti oikeita töitä on tarjolla yhä harvemmalle. Teollisia työpaikkoja siirretään halvemman työvoiman maihin ja meillä Etelä-Savossa pienenevien ikäluokkien vuoksi jopa opettajien työpaikkoja vähennetään. Vaikka vanhenevasta väestöstä huolehtiminen lisää työvoiman kysyntää ja kaupan ala työllistää paljon, on löydettävä myös uusia tapoja tehdä innostavaa ja mielekästä työtä.

Etelä-Savo ja Mikkeli ovat alueita, jotka tarvitsevat erityisiä kehittämistoimia selvitäkseen ongelmista, jotka johtuvat huoltosuhteen muutoksesta ja perinteisten työpaikkojen vähenemisestä. On löydettävä uutta työtä, uusia tapoja toimia. Sitä varten projektien työntekijät tekevät pitkiä päiviä ja koettavat saada jokaisesta hauraasta ideanpoikasesta kasvamaan jotakin kestävää. Siksi projektiasiantuntijat innostavat ja innostuvat ja näkevät kirkkaan galaksin siinä, mitä muut pitävät himmeänä sputnikkina.

Mikkelissä ongelmana on se, että aika harva yritys tai yhteisö pystyy itse panostamaan kehittämiseen. Samalla Mikkelin oman korkeakoulun resursseja vähennetään koko ajan. Monet kokevat kehittämisen väsyttäväksi ja kun tuloksia ei heti näy, tuntuvat projektit tehottomilta. Sen vuoksi kehittäminen on toisinaan aika turhauttavaa. Kehittämiseen suhtaudutaan kyllä periaatteessa myönteisesti, kunhan ei tarvitse itse osallistua siihen, eikä mikään entinen muutu.

Laimea suhtautuminen projekteihin heikentää uudistumisen mahdollisuuksia. Se on harmi, sillä projekteja ei tehdä projekteja tai projekti-ihmisten työllistämistä varten. Projekteja tehdään, jotta Mikkeliin syntyisi uusia työpaikkoja.

Jotta projektit tuottaisivat kestäviä muutoksia, on kehittämiselle asetettujen poliittisten tavoitteiden oltava kunnianhimoisia. Suhtautuminen muutoksiin on oltava pitkäjänteistä. Mikkelin on oltava houkuttava ja omintakeinen ympäristö uutuuksille. Hyvä olisi, jos kehittämisen tavoitteet liittyisivät myös alueen vahvuuksiin. Siksi kannattaa panostaa siihen mitä luonnolla teemme. Jos tässä halutaan erottua, olisi hienoa tehdä se myönteisesti. Siksi kannattaa kehittää teknologiaa, joka säästää luontoa, kannattaa pyrkiä energiaomavaraisuuteen, kannattaa investoida kevyeen liikenteeseen ja kannattaa panostaa kulttuuriin, joka tekee Mikkelistä vetovoimaisen. Kannattaa tukea nuorten ja maahanmuuttajien yrittämistä.

Jos tavoitteet ovat riittävän kunnianhimoisia ja Mikkeli oikeasti haluaa olla erilainen, saattaa kehittäjillä ja meillä projekteissa työskentelevillä olla hyvä tulevaisuus Mikkelissä.

Muuten tulevaisuus on projekti-ihmisille vain rutiinihommaksi muuttunutta ketjutettua pätkätyötä ja kehitys mikkeliläisille sitä, mitä voi ajella ihmettelemään sutjakkaa moottoritietä pitkin.

PS Projekteissa on paljon petrattavaa. Jos haluat oikein kovasti perehtyä ajtuksiini projektiorganisaatioista katso julkaisujani. Viimeisin juttuni tästä aihesta Journal of Cultural Management and Policy -lehdessä:
Projects as the Institutional Context for Cultural Managers

Mainokset

From → Vaalijutut

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: