Skip to content

Nyt riittää! Matula takaisin lauantaihin. Heti.

maaliskuu 15, 2013

Yksi viimeisistä kulttuurin peruskivistä on murenemassa. Ylen TV2 on päättänyt siirtää saksalaisdekkarit lauantai-illasta sunnuntai-iltaan. Siirto voi tuntua vähäiseltä YLEn ohjelmakarttaa piirtävien konsulttien taulukoissa, mutta minun ja satojen tuhansien muiden suomalaisten lauantai-ilta on pilalla.

TV ei ole ohjelmia, katsojamääriä ja kohderyhmiä. Ei ainakaan yleisradion pitäisi olla. Kyse on MINUN lauantai-illastani, joka on kaltaiselleni veronmaksajalle viikon kohokohta. Siihen liittyi tiettyjä vakiintuneita käytäntöjä, jotka tekevät elämästä siedettävän ja auttaa taapertamaan työviikon läpi kohti viikonlopun huipentumaa. Tätä vakiintunutta käytäntöä kutsutaan kulttuuriksi.

YLEn tehtävänä on ylläpitää kulttuuria. Muut kanavat kyllä osaavat tarjota maksaville kohderyhmille keskinkertaisuutta ja pintaliitoa. YLEltä pitää vaatia jotakin muuta. Jos kripojen paikalle tulee kaikkien kanavien tyrkkäämää angloamerikkalaista keskivertomössöä, halpaa studiohupailua tai hermoja raastavaa realitykuraa, jotka ilmeisesti sopivat paremmin ”nuorempia” kohderyhmiä tavoittelevalle kakkosteeveelle, niin miksi ihmeessä meillä on Yleisradio? Eikö tätä kolmikymppisille suunnattua ohjelmaa ole jo kaikki kanavat täynnä?

Saksalaisia, italialaisia, ranskalaisia ja espanjalaisia laatusarjoja ei kohta näe kuin puolen yön jälkeen tai arkiaamuisin, jos edes silloin. YLEn tehtävänä on tarjota MUUTA kuin kaupallista pintamössöä. Siksi maksan mielelläni veroja, joilla YLE toimii. Mutta jos kanava alkaa tarjota ohjelmia kohderyhmäanalyysien ja muun konsulttihuuhaan periaatteita noudattaen, on se hukannut kulttuuritehtävänsä.

Nyt ryhtiä YLE. Sadat tuhannet ihmiset ovat rakentaneet viikkorytminsä sen varaan, että maailmassa on vielä joitakin rohkeita ja muotituulahduksista piittaamattomia kulttuuri-instituutioita, joihin voi luottaa vaikka muuten kaikki mättää. Se on kulttuuria.

Lauantai on TV-kulttuurin pyhäpäivä. Englannin liigan menetyksestä selvisin jotenkin. Monkin kanssakin tuli jotenkin juttuun, kun siirsin saunavuoron alkamaan vasta Avaran luonnon jälkeen. Mutta Kahden keikan ja Syyttäjän riistäminen lauantailta on rikollista (Ketusta ei niin väliä – se on videoviikonloppu). 

Jos kerran ryhdytään siirtämään asioita, niin minusta olisi parasta, jos Tohloppi siirrettäisiin Pasilaan

Mainokset

From → Sekalaista

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: