Skip to content

Pahoinvointia taiteesta ja kulttuurista

Touko 27, 2013

Taiteen keksi käärme. Käärme ei tyytynyt paratiisin harmoniaan, ikävystyttävään, keskiluokkaiseen  tasapaksuisuuteen ja Jumalan herruuteen. Käärme kyseenalaisti hyvinvointilöllöyden ja sai älykkäämmän ihmispuoliskon kiinnostumaan yltäkylläisyyden kielletystä, tuntemattomasta osasta.

Käärme sai Eevan näkemään kielletyssä mahdollisuuden. Käärmeen konsultointipuheen vakuuttama Eeva ojensi Aatamille sen, mitä paratiisissa ei tarvittu: riskin. Riski perustuu valintaan, jonka vaikutuksista ei voi olla koskaan aivan varma. Joskus onnistuu, joskus ei. Mutta aina voi yrittää.

Mikään ei omenan haukkaamisen jälkeen ole ollut vain sitä, mitä se ensisilmäyksellä näyttää olevan. Siksi Jumala harmistuksissaan sanoi Eevalle: ”Pidä tunkkisi!” ja  antoi hänelle rangaistukseksi muodin ja sisältöformaatin. Viikunanlehti pakotti Eevan päättymättömään sisällön paketointiin.

Koska mikään ei enää ole ollut ihan sitä, mitä se näyttää olevan, on kaikki aina potentiaalisesti jotakin muuta. Tästä muutosmahdollisuudesta kasvaa muoti, kaikki muu taide ja tätä väärentämistyötä tekee elävä kulttuuri.

Taiteen ja kulttuurin käärmeluonne aiheuttaa aina mielipahaa. Jumalan se sai tolaltaan ja miehen se tuomitsee otsa hiessa leipänsä tienaamaan rahoitushakemuksien ryteiköissä lauseita hioen ja työajanseurantalomakkeiden suosta salasanoja etsien. Vielä pahemmin kävi naiselle, jonka uteliaisuus ja piinaava uutuudentavoittelu ei koskaan tule tyydytetyksi.

Kulttuuri ajaa ihmistä edelleen yhä tukalampiin umpikujiin ja taide avaa reittejä entistä hillittömämpään riskien ottamiseen. Paratiisista karkoittamisen jälkeen syntynyt yhdistelmä miehekästä ahkeruutta ja naisellista uutuudentavoittelua tekee kulttuurista kallista ja tuhoisaa.

Koska kulttuurin ytimen muutosvimma, uteliaisuus ja kokeileminen ei ole enää vain taiteen leikkiä vaan totisinta puurtamista johto- ja ohjausryhmien luovuuspäivillä ja innovaatiounionin strategiapäivien ketterissä arvokeskusteluissa, on kulttuurista tullut työelämän suuri pahoinvoinnin lähde.

Mainokset

From → Sekalaista

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: